Skrevet av Kåre Pedersen

Utallige organisasjoner har anvendt og hatt suksess med Lean i absolutt alle tenkelige bransjer og fag verden over, så man kan med sikkerhet slå fast at Lean passer for alle.

Det finnes flere hundre tusen organisasjoner på verdensbasis som har hatt suksess med Lean, mens antallet organisasjoner som fortsatt har suksess med Lean er betydelig lavere. Hvor ble det av alle de andre?

Hvis Lean satsningen ikke har tilstrekkelig godt ¨jordsmonn¨ til å slå rot i organisasjonens ledelse, anbefaler vi heller å la de pengene som var avsatt til Lean satsningen, bli stående i banken. Ledelsens deltakelse, entusiasme og ikke minst eierskap er et absolutt ¨must¨ for at man skal ha håp om å lykkes med Lean. Det er også viktig å anerkjenne at i Lean blir mange bekker små til en stor å. Følgelig kommer neppe de store besparelsene og resultatforbedringene de første månedene med Lean, men når de kommer er de betydelige.

Lean er en ledelses- og organisasjons filosofi som trenger en fot på gasspedalen i et par år inntil Lean kulturen setter seg i ryggmargen hos alle ansatte. Først da kan det være aktuelt å slakke litt på gasspedalen. Hvis man ender i grøften er det vanskelig å unngå at pilene peker mot ledelsen når skyld skal fordeles. Selv om skyldfordeling er en lite anvendt aktivitet i Lean organisasjoner, er det likevel viktig å vite hvor man skal sette inn korrigerende tiltak for å lykkes med Lean initiativet. Derfor er det viktig å være klar over følgende fallgruver:

  1. Endringsviljen er ikke påtakelig. Dessverre finner vi ofte at ¨slik har vi alltid gjort det¨ begrepet står altfor sterkt på alle nivåer i organisasjonen.
  2. Overmodige ledere bestemmer seg for at de selv skal stå for opplæring og innføring av Lean, på tross av sin begrensede Lean kompetanse. ¨Hvor vanskelig kan det være?¨ Dette er dessverre selve oppskriften på hvordan man styrer Lean initiativet i grøften.  Både kunnskap og erfaring må være på plass for å lykkes med opplæringen.
  3. Mangel på ¨stayer¨ evne. På tross av at man opplever suksess med Lean i form av besparelser samt økt konkurransekraft og inntjening, er ikke ledelsen sitt ansvar bevisst. De fremstår ikke som den pådriveren og støtten de skal være, og følgelig vil Lean initiativet sakte men sikkert dø ut.
  4. Lederne fortsetter med å ordne opp i kjent stil, og forstår ikke sin nye rolle i Lean sammenheng til utelukkende å være støttende for resten av organisasjonen.   

Det finnes en felles konklusjon for de organisasjonene som ender opp i en eller flere av disse fallgruvene, og den er: ¨Lean passer ikke for oss!¨ Med en slik konklusjon slipper man å finne ut hvorfor Lean ikke fungerte, og alle kan slå seg til ro med at det ikke var oss eller vår innsats det var noe galt med, men snarere det faktum at Lean metodikken ikke passet for oss.

Dette har alltid vært et mysterium for oss som driver med Lean hver eneste dag. Hvorfor er det så tilfredsstillende for organisasjoner å kunne parkere en metodikk ut på sidelinjen, som selv med relativt begrenset innsats gir helt åpenbare og markante besparelser og driftsforbedringer? Det virker for oss som man i mangel på endringsvilje raskest mulig ønsker å komme tilbake til ¨slik har vi alltid gjort det¨. Da kan alle puste lettet ut og komme seg tilbake i vanlig gjenge igjen. 

Nøkkelen til suksess med Lean satsningen er egentlig ganske enkel:

  1. Begynn i det små; å lykkes med enkle pilotprosjekter skaper motivasjon, entusiasme og eierskap.
  2. Ledelsen må forstå sin rolle i Lean satsningen, og holde seg strengt til denne rollen.
  3. Ledelsen må gå foran som en korsbærer for endringsvilje og kontinuitet. Husk at endringsvilje ikke nødvendigvis er noe man har, men snarere en egenskap som man tilegner seg over tid.
  4. Med mindre organisasjonen utdanner sine egne Lean mentorer som skal støtte ledelsen i Lean satsningen, må ledelsen i en periode leie inn denne kompetansen for å være sikker på at Lean initiativet ikke dør ut.
  5. Lagspillet på tvers av avdelinger og fag må utvikles slik at man blir kvitt silotankegangen, og istedenfor dyrker flyt og samarbeid.

Dette er 5 enkle regler som hvis de følges, vil gi enhver organisasjon muligheten til å få ut betydelig mer av sitt driftspotensial i form av økte inntekter og reduserte kostnader.

Det aller viktigste å huske på er at Lean passer for absolutt alle typer organisasjoner og fag, som igjen betyr at absolutt alle typer organisasjoner innen hvilket som helst fag vil lykkes med Lean så lenge retningslinjene blir fulgt. Dette er ikke noe man tror. Dette er noe man vet med 100% sikkerhet basert på mer enn 50 års erfaring.

Lykke til!